Date of birth:
14 февруари 1904
Place of birth:
Струга
Membership in MASA:
Редовен член, 1981
Institutions:
Field of expertise:

Biography

Коџоман, Вангел (Струга, 14 II 1904 – Скопје, 28. IX 1994) – сликар, член на МАНУ, еден од основоположниците на македонската современа уметност. Завршил Уметничка школа во Белград (1930). Ретроспективна изложба имал во Скопје (МСУ. 1976). Најчест мотив во неговите дела (акварели, слики, цртежи) се пејзажот и старата градска архитектура. Ликовниот ракопис му се движи од академски реализам со постимпресионистички и кубистички обележја, до елементи на фовизам и колористички експресионизам. Најпознати негови дела се: Селото Пештани, 1932; Мотив од Охрид, 1937; Покрај Езеро, 1936; Мотив од Прилепско I, 1956; и др. Починал на 28 септември 1994 година.