• Blaze Koneski

  President 1967 - 1975

 • Mihajlo Apostolski

  1976 - 1983

 • Jordan Pop - Jordanov

  1984 - 1991

 • Ksente Bogoev

  1992 - 1999

 • Georgi Efremov

  2000 - 2001

 • Mateja Matevski

  2001 - 2003

 • Cvetan Grozdanov

  2004 – 2007

 • Georgi Stardelov

  2008 - 2011

160 години од раѓањето на Михајло Идворски Пупин

Почитувани, Ве известуваме дека на 16-ти јуни 2014 година, на одбележувањето на 160-годишнината од раѓањето на Михајло Идворски Пупин (покана за настанот), претседателот на МАНУ, Д-р Владо Камбовски учествуваше со следниот говор.


/

/ /

/ /

/

iMode-CKD meeting and workshop, 20-22 March 2015

iMode-CKD meeting and workshop, 20-22 March 2015

Interview with Prof. Vlado Matevski

Јубилејна 80 годишнина од раѓањето на акад. Цветан Грозданов

47 ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕТО НА МАНУ

Почитувани,
Македонската академија на науките и уметностите Ве поканува на одбележувањето на 47-та годишнина од основањето на МАНУ, што ќе се одржи на 10 октомври 2014 (петок), во 11.00 часот.

Обраќање:
академик Владо Камбовски, претседател на МАНУ

Доделување на меѓународното признание Блаже Конески на:
Н.Е. Златко Крамариќ од Република Хрватска
Проф. д-р Ирена Савицка, од Полска

Предавање од акад. Глигор Јовановски:
Кристалографијата од ерата на Лауе и Брег до денешни дни

Отворање на:
ЗБИРКАТА МИНЕРАЛИ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Збирката ќе ја отвори проф. д-р Блажо Боев

Отворање на изложбата на подарените портрет-карикатури од Дарко Марковиќ
ЛУЃЕТО ОД МОЈАТА МЛАДОСТА
Изложбата ќе ја отвори акад. Влада Урошевиќ

Коктел

<детали од настанот>
/

In Memoriam

XLVII ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА МАНУ

Почитувани,


Македонската академија на науките и уметностите ќе го одржи своето XLVII годишно собрание на 27 февруари 2014 година (четврток) со почеток во 11.00 часот.

На Собранието ќе бидат разгледани Извештајот за работата на МАНУ во 2013 година и Програмата за работа на МАНУ во 2014 година.

Експозе на тема: „Македонската академија на науките и уметностите во 2013 и 2014 година“ ќе поднесе претседателот на Академијата акад. Владо Камбовски.

За годишните сметки на МАНУ за 2013 година и за финансиските планови на МАНУ за 2014 година излагање ќе поднесе секретарот на МАНУ акад. Владо Матевски.

Имам особена чест да Ве поканам да присуствувате на Собранието.

Со почит,
ПРЕТСЕДАТЕЛ
акад. Владо Камбовски с.р.

<детали за настанот>

/

БЕЛЕШКА од посетата на претседателот на МАНУ акад. Таки Фити и на потпретседателот на МАНУ акад. Луан Старова на Бугарската академија на науките во периодот 20 - 21 јануари 2016 година

Exhibition of Gligor Cemerski in the Macedonian Academy of Sciences and Arts

 

An exhibition of paintings “Events and signs of the country of Macedonia” by the 

Macedonian painter Gligor Cemerski will be opened in the Macedonian Academy of 

Sciences and Arts, on 13 March, at 7:00 pm.

 

The Moscow exhibition of Academician Cemerski, which was held at the Russian Academy 

of Arts in Moscow returned to Skopje and the audience will have the opportunity to see it in 

the organization of the Macedonian Academy of Sciences and Arts from 13 March to 13 April 2015.

 

At the opening the audience will be addressed by: Academician Vlado Kambovski, President 

of the Macedonian Academy of Sciences and Arts, H.E. Mr. Oleg Shcherbak, Ambassador of 

the Russian Federation in the Republic of Macedonia and Academician Luan Starova, 

Secretary of the Department of Arts of the Macedonian Academy of Sciences and Arts.

 

 

In memoriam - акад. Глигор Чемерски (1940-2016)

Подкатегории

Вести и настани

Повик за тендери
15 Фев 2017 11:08


За потребите на проектот “Иницијативи за иновативна соработка во пограничен регион”, финансиран од програмата Interreg IPA Cross-Border-Cooperation Programme 2014-2020 (IPA II), CCI 2014TC16I5CB006, Македонската академија на науките и уметностите ги распишува следните тендери: Ангажирање на фирма која ќе спроведе теренско истражу [ ... ]

повеќе...
Повик за тендер / Competitive tender
14 Фев 2017 13:22

  Експерти и консултанти за БГ-МК ПС Градење на капацитетите за конкурентност и иновации   14.02.2017

Референтен броj: CB006.1.31.158/LP-01

Македонската академија на науките и уметностите распишува тендер со референтен број CB006.1.31.158 / LP-01 за експерти и консултанти за градење на капацитети за конкурентност и и [ ... ]

повеќе...
Предавање и затворање на изложбата ЕВРОПСКИ КОНТЕКСТИ
24 Ное 2016 09:08

Во организација на Македонската академија на науките и уметностите, Галеријата на Матица српска, Српската академија на науките и уметностите и Амбасадата на Република Србија во Република Македонија, во Галеријата на Македонската академија на науките и уметностите на 25 ноември 2016 (петок), во 18 ч [ ... ]

повеќе...
Поранешни статии