МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ
ИМА ЧЕСТ ДА ВЕ ПОКАНИ НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО
НА
ДЕНОТ НА АКАДЕМИЈАТА

11:45-12:00 ч.             ПОЛОЖУВАЊЕ ЦВЕЌЕ НА СПОМЕНИКОТ НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ

12:00-12:30 ч.             РЕЧ НА АКАД. ЉУПЧО КОЦАРЕВ, претседател на МАНУ

12:30-13:00 ч.             ДОДЕЛУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНОТО ПРИЗНАНИЕ
                                    „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ на годинашните добитници

Софија Милорадовиќ 
пригоден говор на доп. член Веселинка Лаброска

Бранко Тошовиќ
пригоден говор на акад. Влада Урошевиќ

13:00 ч.               ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА „AD INFINITUM“
                            – ДЕЛА НА ЛИКОВНИ УМЕТНИЦИ-ЧЛЕНОВИ НА ЦРНОГОРСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ 

СВЕЧЕНА САЛА НА МАНУ
9 ОКТОМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК) 2023 ГОДИНА, ВО 12 ЧАСОТ